Tegning på sort underlag

Tegning på sort underlag

Ved hjelp av tegning kan man skape flotte uttrykk. Enten man tegner ut av egen fantasi eller jobber med å gjengi virkeligheten vil tegning være et godt verktøy. Fargeblyant eller gråblyant, tusj eller maling er alle med på å utforme ditt visuelle verk. Men tenker du noen gang over hvilket underlag du tegner på?

Ved vanlig hvitt papir vil fargene komme godt frem, gråblyant er sterk og synlig og fineliners og tusj gir skarpe kontraster. Men om man derimot velger et mer utradisjonelt sort underlag vil man møte noen utfordringer ved å tegne som vanlig. Gråblyant viser så vidt, fineliners og tusj er nytteløst, og fargeblyant kan bli utvasket. 
 
Du tenker kanskje ofte at hvit fargeblyant og hvit penn er helt unyttig. Vel, tenk igjen. På et sort underlag vil en hvit blyant stråle! Den gir en helt unik mulighet til å fange gjenstander i et helt nytt lys.

Tenknikkene er ofte de samme når man tegner på sort. Det som gjør det krevende er å vite hvor man skal plassere fargen. Når man tegner på et sort underlag vil man ofte måtte tegne helt motsatt av hva man vanligvis gjør. Vanligvis vil man fylle inn de områdene som er mørke og gi dem dybde og valør etter hvor mørkt det er. Derimot, når man tegner på sort må man tegne inn lyset. De mørkeste områdene vil kanskje ikke få noe farge på seg og man vil tegne sterkere jo lysere området er. Det kan ofte kreve litt øvelse og legge om måten å se valørene og formene på.
Hvit blyant
Men når man kommer inn i det kan man lage utrolig spennende bilder. Man kan skape effekter som motlys og baklys, eller tegne sarte ting som vanligvis er vanskelig å fange, som røyk. Hvit penn er perfekt til å legge de ekstra lyse områdene, og fargeblyant passer supert til å utforme de andre valørene. 
Tegn en katt

Hvit fargeblyant på sort papir understrekes her av små hint av farge i de grønne øynene.

Tegn en tiger

 

Hvit tegneblyant brukt både som skarp strek og som gnidd utover for å skape fine overganger.

 

Bruk hvit blyant sammen med fargrike pasteller

Kombiner gjerne hvit blyant med fargerike pasteller; Perfekt på sort underlag.

Tilbake til bloggen