Hvordan male med akvarellmaling 🎨

Hvordan male med akvarellmaling 🎨

Akvarell, eller vannfarge som man også kaller det på norsk, er en maleform som som er basert på farge blandet med vann. Utrykket med denne teknikken er lett og flytende. Mange tror kanskje at det kan være krevende å mestre denne litt flyktige malingsteknikken i starten, men her er det ikke mulig å gjøre feil, så dette kan passe for de fleste! En måte for å komme fortere i gang, og som kan gjøre starten lettere, er å begynne med akvarell fargeblyanter fra Staedtler. Fargeblyantene kan brukes på vanlig tradisjonell måte, men streken kan også blandes med vann og oppnå flotte graderingen. Dette gir deg mer kontroll på hvor du leger ned fargen enn om du skulle male med maling. 
Når man benytter akvarell fargeblyanter er det flere ulike teknikker en kan bruke. Under kan du se et eksempel på hvordan det vil se ut dersom du legger ned fargen med en tør blyant på et tørt underlag. Akkurat som fargeblyant! Men så maler du over med en våt pensel og se hvordan fargen glir sammen!  Lett å styre hvor man vil ha mye farge og hvor man vil ha en dus farge. 
Fargeprøver
Du kan også tegne med tør blyant på et vått underlag. Da får du fyldig, kraftig farge akkurat der du vil ha den eller la den flyte ut til en dus farge! Den lyse rosa sirkelen over er et eksempel på dette. Alt man trenger å gjøre er å gå over arket med en våt pensel og så farge over som vanlig med blyanten. Lett som bare det gir blyanten fra seg masse farge. Her kan fargen flyte ut litt dersom man ikke lar den tørke skikkelig før man fortsetter, som man kan se på marihønen jeg har laget. Men selv det gir maleriet et preg. 
Eller man kan prøve en våt blyant på et tørt underlag. Da vil man få et dekkende resultat med mye farge. Slik som den møke rosa sirkelen. Dette kan være litt vanskelig da man må passe på at fargeblyanten alltid er våt på tuppen. Her vil fargen ikke spre seg ut som med de andre teknikkene, men man vil få en kraftig farge akkurat der man plasserer den. Man kan også bruke fargeblyanten som vanlig maling, ved å bruke en våt pensel til å plukke farge rett fra blyanten og male fritt. 

Ved hjelp av bare litt vann og en fargeblyant kan man skape flotte resultater. For å lage blomstene under har jeg lagt ned fargeblyanten på tørt underlag og malt over med våt pensel. De små prikkene i midten er laget ved hjelp av våt blyant på tørt underlag. 
Blomstereksempler
Akvarell er også flott til å lage overganger mellom ulike farger! Fargene blander seg superlett. Og uten mye innsats har man en flott overgang. Se den flotte oransje fargen vi har fått nedenfor. Legg ned to farger og bruk en våt pensel til å blande dem sammen. Du kan også variere trykket på fargeblyanten for å variere hvor sterk fargen blir. Og lett som bare det kan du lage flotte fjærlette eller kraftige farger og male alt det man har lyst til! Sett sammen de ulike teknikkene slik det passer best for deg og se de flotte resultatene man kan få med akvarell blyanter. Marihønen på toppen er f.eks. laget med en blanding av alle teknikkene!
Fargeprøver gradring
Til dette prosjektet har vi brukt følgende produkter:
Tilbake til bloggen

Produkter til denne kategorien finner du her: