🖋Bullet Journaling og Fine-lining?

🖋Bullet Journaling og Fine-lining?

Analog hjelp i en digital verden
Det finnes i dag en mengde apper og programmer som lover Ä hjelpe deg med Ä fÄ bedre oversikt, gjÞre deg mer effektiv, eller tilrettelegge for mer produktivitet. Det finnes apper og programmer som kan tracke alt du gjÞr, telle skritt, gi deg oversikt over hva du har spist, lister opp bÞker som vil passe, skrive pakkeliste for ferien din, osv, osv...

Men, kan det tenkes at det nesten er for mange programmer, knapper, valg og kryssreferanser du mÄ ta stilling til - bare fordi du skal sjekke en enkel dato? Eller kanskje bare Ä sjekke den datoen plutselig endte opp med Ä ta et lite minutt eller 10 mer fordi du ble distrahert pÄ veien av alle de andre appene som lyste rÞdt, blinket ubesvart eller hadde siste nytt om vÊr, vind, Trump eller kakeoppskrifter?


Dersom dette hĂžres kjent ut, kan kanskje Bullet Journaling og Fine-lining vĂŠre noe for deg. Dette er det siste "nye hjelpemiddelet" for deg som absolutt ikke vil ha flere hjelpemidler!

 

Ukesillustrasjon

Illustrasjon: Ukjent (Pintrest)

La oss begynne med det mest Ă„penbare: Hva er bullet journaling?
NĂ„r det finnes sĂ„ mange tekniske dingser og bomser som piper og blinker kan det i teorien vĂŠre lett Ă„ finne en type liste som passer.  Men, dersom du en av de som ikke alltid synes det er det samme Ă„ fĂ„ oversikt i en datafolder eller en telefonapp som det er Ă„ skrive en fysisk liste, krysse ut ferdig gjort pĂ„ pairet, eller bare Ă„ ha en plass Ă„ skrible eller skisse ned ting du skal huske, sĂ„ er du inne pĂ„ noe med bullet journaling. Bullet journaling, eller ”lister med punkter i en dagbok” pĂ„ godt norsk, er en tom journal eller skissebok som fylles med en kombinasjon mĂ„nedslister, dagbĂžker, samlinger av punkter og datoer, som tilsammen gir deg en fremtidig logg helt pĂ„ din egen mĂ„te.  Den generelle forklaringen er at bullet-journaling er et hjelpemiddel for deg som Ăžnsker Ă„ fĂ„ oversikt over dagens gjĂžremĂ„l, pĂ„ dine premisser.
 
Mens en tom skissebok fort kan bli en bullet journal, er ikke hver skissebok en bullet journal. Det finnes mange forskjellige planleggingssystemer som kan forekomme i en tom notisbok, men bullet journaling, sÄnn teknisk sett, bestÄr av en enkel oppskrift (pluss noen ekstra ting hvis du vil krydre den opp - mer om det senere). For hvis skisseboken din inneholder noen enkle faste elementer som en indeks, en kalender, og ikke minst lister med bullets, sÄ har du fÄtt deg en bullet journal. 
Ting du trenger Ă„ komme i gang
Hva trenger du Ă„ starte en bullet journal? Den gode nyheten er at du kan starte en bullet journal i stort sett i alle tomme (eller til og med halv tomme) notatbĂžker du har lyst pĂ„. Og du kan ogsĂ„ bruke hvilken som helst penn. Hvis du vil bruke en mer tilpasset penn, sĂ„ gĂ„ for det! Hvis du vil bruke en billig penn som du ved et uhell tok fra banken, sĂ„ er det og selvfĂžlgelig lov. Virkelig, det er alt du trenger: En skissebok og en penn! Mange vil imidlertid si at det er mer sannsynlig Ă„ oppdatere kalenderen oftere nĂ„r materiellene som brukes har noe litt ekstra. Det betyr at jo finere skissebok som brukers og dess flere gode, fargerike og morsomme penner det kan velges mellom, sĂ„ er det en fin mĂ„te Ă„ komme i gang og nyte prosessen mer. Fordi hvem sa dette ikke kan vĂŠre gĂžy! Og fra bullet-journaling er vi da plutselig over i fenomenet ”Fine lining”!
Filmoversikt Bulletjournaling
Illustrasjon: Ukjent (Pintrest)
Fine-lining og doodeling!
For mer avanserte brukere av bullet journaling og fine-lining finnes det egne Facebook-grupper. Dette er grupper som stolt viser frem, og som deler ideer, om det Ä lage lister (bullet journaling er til og med kjÊrlig kjent for hengivne som "BuJo"). Og noen av bildene folk deler av bullet jounalene sine overrasker stadig. Noen er rene kunstverk (men virkelig praktisk, nyttig kunstverk!), andre er enkle men med en overlegen oversikt. Den vanlige forstÄelsen er selvfÞlgelig at BuJo-brukere kan skreddersy sine notatbÞker til sine egne behov, og med fine-lining kommer det unike kreative fram. Fine-lining er pÄ godt norks Ä tegne med tynn strek. Fine-lining har sett en oppsving i bruk, og det Ä tegne, skisse eller illustrere rundt dagens gjÞremÄl er blitt mye mer vanlig i det siste.  For brukere av BuJo er penner som har helt tynn strek  blitt en nÞdvendighet. Om det er for et enkelt mÞnster, om det er skisser, illustrasjoner eller rammer rundt ord, eller om det er mer avanserte tegninger, sÄ er tynne penner, gjerne i mange farger noe man foretrekker.  Penner med tynn tupp som kalles fine-linere, kladder ikke og streken er sÄ tynn at blekket ikke gjÞr papiret vÄtt eller krÞllete. Pennen gir bedre kontroll og Äpner opp mulighet for mange detaljer. Med fine-linere i forskjellige farger kan du skille de forskjellige typer gjÞremÄl og lister, eller bare lage krusseduller (som vel er det beste norske ordet for doodeling). En annen fordel med fine-lining og doodeling er at nÄr skisseboken er full, Äret er gÄtt og boken byttes ut med en ny, sÄ har du likevel noe Ä se tilbake pÄ. Dette omgjÞr bullet journalen til en minnebok. En minnebok du kan gÄ tilbake til og som gjÞr hver dag mer minneverdig. Og hvem trenger vel ikke det. I utgangspunktet er dette et planleggersystem som lar deg planlegge for fremtiden, samle fortiden, og holde oversikt i nÄtiden, alt samlet i en liten bok laget akkurat slik du liker den best.
Sovelogg og bulletjournaling
Illustrasjon: Ukjent (Pintrest)
Som en visuell person er det Ä sjekke papirlisten gjerne noe av det fÞrste tingene man gjÞr om morgenen. NÄ skal det sies at man ikke helt trenger Ä gÄ bort fra synket google kalender til andre i familien, jobb eller idrettslaget, men planleggeren er ofte der en kan gÄ for Ä fÄ oversikt og Ä samle tankene som ting gjort og ting planlagt. Det er noe avslappende med Ä se over og raskt fÄ oversikt. Det kan dessuten ogsÄ vÊre en form for mentalt friminutt:  Om du velger en helt tom skissebok, eller om du velger en der kalender og indeks allerede kommer ferdig trykket, sÄ er det det du tilfÞrer skisseboken mellom de markerte dagene, kalenderne og pÄ de Äpne feltene som kan gjÞre boken spesiell. Og ikke minst det er dette som kan gi deg mulighet for en mental pause. 
  
Tips over sider Ă„ ha med i din bullet journal:
Indeks (oversiktsside hvor hver mÄned og type liste befinner seg)
MĂ„nedsoversikt med dato, dag og uke
Dagsoversikt med dagens gjÞremÄl
To-do’s Lister over ting som skal gjþres, eller har blitt gjort. 
MĂ„ltidsplanlegger
Pakkelister
Nedtelling til ferie
Treningsplanlegger
Liste over favorittbutikker
Oversikt over land du har besĂžkt og land du Ăžnsker Ă„ besĂžke
Invitasjonsliste til festen din
Liste over gjester du skal sende takkekort
Oversikt over bursdager
Ekstra blanke sider inne i mellom for tegning
Bokoversikt og lister
Illustrasjon: Ukjent (Pintrest)

 

Foretrukne hjelpemidler fra Skolehuset.no:

Andre kjekke linker (eksterne): 
https://collegeinfogeek.com/bullet-journal/
https://www.youtube.com/watch?v=fm15cmYU0IM
https://www.youtube.com/watch?v=FtQBs8PB19I
Tilbake til bloggen