🖋Bullet Journaling og Fine-lining?

🖋Bullet Journaling og Fine-lining?

Analog hjelp i en digital verden
Det finnes i dag en mengde apper og programmer som lover å hjelpe deg med å få bedre oversikt, gjøre deg mer effektiv, eller tilrettelegge for mer produktivitet. Det finnes apper og programmer som kan tracke alt du gjør, telle skritt, gi deg oversikt over hva du har spist, lister opp bøker som vil passe, skrive pakkeliste for ferien din, osv, osv...

Men, kan det tenkes at det nesten er for mange programmer, knapper, valg og kryssreferanser du må ta stilling til - bare fordi du skal sjekke en enkel dato? Eller kanskje bare å sjekke den datoen plutselig endte opp med å ta et lite minutt eller 10 mer fordi du ble distrahert på veien av alle de andre appene som lyste rødt, blinket ubesvart eller hadde siste nytt om vær, vind, Trump eller kakeoppskrifter?


Dersom dette høres kjent ut, kan kanskje Bullet Journaling og Fine-lining være noe for deg. Dette er det siste "nye hjelpemiddelet" for deg som absolutt ikke vil ha flere hjelpemidler!

 

Ukesillustrasjon

Illustrasjon: Ukjent (Pintrest)

La oss begynne med det mest åpenbare: Hva er bullet journaling?
Når det finnes så mange tekniske dingser og bomser som piper og blinker kan det i teorien være lett å finne en type liste som passer.  Men, dersom du en av de som ikke alltid synes det er det samme å få oversikt i en datafolder eller en telefonapp som det er å skrive en fysisk liste, krysse ut ferdig gjort på pairet, eller bare å ha en plass å skrible eller skisse ned ting du skal huske, så er du inne på noe med bullet journaling. Bullet journaling, eller ”lister med punkter i en dagbok” på godt norsk, er en tom journal eller skissebok som fylles med en kombinasjon månedslister, dagbøker, samlinger av punkter og datoer, som tilsammen gir deg en fremtidig logg helt på din egen måte.  Den generelle forklaringen er at bullet-journaling er et hjelpemiddel for deg som ønsker å få oversikt over dagens gjøremål, på dine premisser.
 
Mens en tom skissebok fort kan bli en bullet journal, er ikke hver skissebok en bullet journal. Det finnes mange forskjellige planleggingssystemer som kan forekomme i en tom notisbok, men bullet journaling, sånn teknisk sett, består av en enkel oppskrift (pluss noen ekstra ting hvis du vil krydre den opp - mer om det senere). For hvis skisseboken din inneholder noen enkle faste elementer som en indeks, en kalender, og ikke minst lister med bullets, så har du fått deg en bullet journal. 
Ting du trenger å komme i gang
Hva trenger du å starte en bullet journal? Den gode nyheten er at du kan starte en bullet journal i stort sett i alle tomme (eller til og med halv tomme) notatbøker du har lyst på. Og du kan også bruke hvilken som helst penn. Hvis du vil bruke en mer tilpasset penn, så gå for det! Hvis du vil bruke en billig penn som du ved et uhell tok fra banken, så er det og selvfølgelig lov. Virkelig, det er alt du trenger: En skissebok og en penn! Mange vil imidlertid si at det er mer sannsynlig å oppdatere kalenderen oftere når materiellene som brukes har noe litt ekstra. Det betyr at jo finere skissebok som brukers og dess flere gode, fargerike og morsomme penner det kan velges mellom, så er det en fin måte å komme i gang og nyte prosessen mer. Fordi hvem sa dette ikke kan være gøy! Og fra bullet-journaling er vi da plutselig over i fenomenet ”Fine lining”!
Filmoversikt Bulletjournaling
Illustrasjon: Ukjent (Pintrest)
Fine-lining og doodeling!
For mer avanserte brukere av bullet journaling og fine-lining finnes det egne Facebook-grupper. Dette er grupper som stolt viser frem, og som deler ideer, om det å lage lister (bullet journaling er til og med kjærlig kjent for hengivne som "BuJo"). Og noen av bildene folk deler av bullet jounalene sine overrasker stadig. Noen er rene kunstverk (men virkelig praktisk, nyttig kunstverk!), andre er enkle men med en overlegen oversikt. Den vanlige forståelsen er selvfølgelig at BuJo-brukere kan skreddersy sine notatbøker til sine egne behov, og med fine-lining kommer det unike kreative fram. Fine-lining er på godt norks å tegne med tynn strek. Fine-lining har sett en oppsving i bruk, og det å tegne, skisse eller illustrere rundt dagens gjøremål er blitt mye mer vanlig i det siste.  For brukere av BuJo er penner som har helt tynn strek  blitt en nødvendighet. Om det er for et enkelt mønster, om det er skisser, illustrasjoner eller rammer rundt ord, eller om det er mer avanserte tegninger, så er tynne penner, gjerne i mange farger noe man foretrekker.  Penner med tynn tupp som kalles fine-linere, kladder ikke og streken er så tynn at blekket ikke gjør papiret vått eller krøllete. Pennen gir bedre kontroll og åpner opp mulighet for mange detaljer. Med fine-linere i forskjellige farger kan du skille de forskjellige typer gjøremål og lister, eller bare lage krusseduller (som vel er det beste norske ordet for doodeling). En annen fordel med fine-lining og doodeling er at når skisseboken er full, året er gått og boken byttes ut med en ny, så har du likevel noe å se tilbake på. Dette omgjør bullet journalen til en minnebok. En minnebok du kan gå tilbake til og som gjør hver dag mer minneverdig. Og hvem trenger vel ikke det. I utgangspunktet er dette et planleggersystem som lar deg planlegge for fremtiden, samle fortiden, og holde oversikt i nåtiden, alt samlet i en liten bok laget akkurat slik du liker den best.
Sovelogg og bulletjournaling
Illustrasjon: Ukjent (Pintrest)
Som en visuell person er det å sjekke papirlisten gjerne noe av det første tingene man gjør om morgenen. Nå skal det sies at man ikke helt trenger å gå bort fra synket google kalender til andre i familien, jobb eller idrettslaget, men planleggeren er ofte der en kan gå for å få oversikt og å samle tankene som ting gjort og ting planlagt. Det er noe avslappende med å se over og raskt få oversikt. Det kan dessuten også være en form for mentalt friminutt:  Om du velger en helt tom skissebok, eller om du velger en der kalender og indeks allerede kommer ferdig trykket, så er det det du tilfører skisseboken mellom de markerte dagene, kalenderne og på de åpne feltene som kan gjøre boken spesiell. Og ikke minst det er dette som kan gi deg mulighet for en mental pause. 
  
Tips over sider å ha med i din bullet journal:
Indeks (oversiktsside hvor hver måned og type liste befinner seg)
Månedsoversikt med dato, dag og uke
Dagsoversikt med dagens gjøremål
To-do’s Lister over ting som skal gjøres, eller har blitt gjort. 
Måltidsplanlegger
Pakkelister
Nedtelling til ferie
Treningsplanlegger
Liste over favorittbutikker
Oversikt over land du har besøkt og land du ønsker å besøke
Invitasjonsliste til festen din
Liste over gjester du skal sende takkekort
Oversikt over bursdager
Ekstra blanke sider inne i mellom for tegning
Bokoversikt og lister
Illustrasjon: Ukjent (Pintrest)

 

Foretrukne hjelpemidler fra Skolehuset.no:

Andre kjekke linker (eksterne): 
https://collegeinfogeek.com/bullet-journal/
https://www.youtube.com/watch?v=fm15cmYU0IM
https://www.youtube.com/watch?v=FtQBs8PB19I
Tilbake til bloggen