Fem tips til deg som skal begynne med Raspberry Pi đŸ€–

Fem tips til deg som skal begynne med Raspberry Pi đŸ€–

Et av grunnprinsippene til Raspberry Pi-Foundation er at det skal vÊre enkelt for deg Ä komme i gang. Vi ser at ved Ä stille noen enkle spÞrsmÄl, kan du vÊre enda bedre forberedt, og dermed ikke bruke mer tid enn nÞdvendig pÄ oppsett.

SÄ enten du bare skal eksperimentere litt eller begynne pÄ et spesifikt prosjekt, hÄper vi du har tenkt gjennom fÞlgende:

Hvordan skal jeg fĂ„ strĂžm til Pi’en min?
Her finnes flere muligheter, for eksempel:

  1. Strþmadapter fra vegg med Micro USB ledning direkte i Pi’en.
  2. StrĂžmadapter fra vegg med Micro USB ledning med Av/PĂ„-knapp til Pi’en.
  3. Micro USB ledning fra datamaskin til Pi’en.
  4. [Avansert] - PoE (Power over ethernet) adapter – Denne fungerer som en splitter for nettverkskabelen, og splitter strĂžm og signal. Dermed kan du fĂ„ nok til Ă„ holde i live Pi’en din.)
Da det ofte blir mye prÞving og feiling, anbefaler vi altenativ nr.2 her. Med denne lÞsningen fÄr du garantert nok strÞm til Ä drive bÄde Pi og ekstrautstyr, samt det er enkelt Ä skru av og pÄ uten Ä dra ut og inn kabelen hele veien. Kabelen med knapp er blitt en favoritt hos vÄre Raspberry Pi-kunder.

Hvordan skal jeg fĂ„ vist skjermbildet pĂ„ Pi’en?
Skjermbildet
En gammel skjerm kan fÄ nytt liv mde en Raspberry Pi.
Uansett hva du skal bruke Pi’en til, er det lurt Ă„ ha den koblet til et display i starten som debugging, testing og lignende.

Noe av det fine med Raspberry Pi er at man ofte kan ta i bruk gammelt utstyr. De fleste av oss har en eske med gammelt utstyr som bare ligger pĂ„ loftet eller i garasjen og stĂžver, ikke sant? Eller kanskje det stĂ„r en gammel CRT-skjerm klar for dynga? Ikke kast! Hvis du feks. skal bruke Pi’en til retro-spill er jo CRT-skjermen bare ekstra sjarm! :D Husk bare da Ă„ fĂ„ med deg en passende HDMI til VGA adapter, feks. en PiView-adapter fra Skolehuset.no. Husk at CRT skjermen ogsĂ„ kan bygges inn i en kasse, hvis du virkelig tenker Ă„ ta retro-steget til et nytt nivĂ„.

Raspberry Pi har HDMI utgang, og denne er ganske fleksibel hvis du tenker Ă„ bruke en nyere skjerm eller tv.

Du har ogsÄ muligheten for Ä koble til mindre, tilpassede skjermer med feks. berÞringsmuligheter som disse to:

NĂ„r Pi’en din er satt opp til Ă„ gjĂžre det den skal, kan du feks. aktivere SSH-tilgang via IP–adresse, og dermed koble fra skjerm, tastatur og annet, slik at Pi’en din kan leve sitt eget liv i skyen.

Hvordan skal jeg fÄ overfÞrt data, programmer eller operativsystem?
Vi ser her at Micro-SD kortene som kommer med ferdiginstallert NOOBS (Linux utgaven, spesialtilpasset Raspberry Pi) ofte er fortrukket. Men husk! Det kan likevel vĂŠre nyttig Ă„ fĂ„ overfĂžrt data til Pi’en din, feks. script eller andre programmer du har laget pĂ„ Pc/Mac. Her kan du enten koble Pi’en din til WiFi (Raspberry Pi 3 har innbygget wifi), eller sĂ„ trenger du en kortleser for SD hvor du bruker SD til Micro-SD adapteren som fĂžlger med micro-SD kortet. Har du ikke kortleser pĂ„ pc/mac’en din sĂ„ har vi det i nettbutikken. Denne anbefaler vi:
Hvordan skal jeg kommunisere med Pi’en min?
Her er et punkt vi ser flere kunder ikke alltid tenker godt i gjennom. Alle har jo et tastatur og en mus liggende? Vel, ja, men nĂ„r man prototyper og jobber med Pi er det alltid greit Ă„ la Pc/Mac’en vĂŠre koblet opp, slik at man kan Google og sĂžke etter hjelp hvis nĂždvendig. Da er det ikke sĂŠrlig kjekt Ă„ koble inn og ut mellom hver ting som skal Googles, fordi man vil burke musen til Pi’en! Her snakker vi av erfaring, sĂ„ skaff et ekstra sett.

Kommer Pi’en min til Ă„ utfĂžre tunge oppgaver?
Det er tydelig at Raspberry Pi brukere er kreative folk som liker Ă„ tĂžye grenser. Derfor ser vi at Pi’en blir ofte satt til Ă„ gjĂžre store jobber som presser alt ut av den lille prosessoren. KjĂžling kan derfor vĂŠre lurt hvis du feks. skal spille, se HD-video eller til og med prĂžver deg pĂ„ Ă„ kjĂžre maskinlĂŠringsalgoritmer pĂ„ Pi’en. Ja det fungerer! Her er noen forslag til kjĂžling fra Skolehuset.no:

Er det noen ting vi har glemt her, sĂ„ skriv til oss sĂ„ fĂ„r vi det med! Hack’a’long Pi-friends!
Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer mÄ godkjennes fÞr de publiseres.

1 av 3

Relaterte produkter fra Skolehuset Koding