Fem tips til deg som skal begynne med Raspberry Pi 🤖

Fem tips til deg som skal begynne med Raspberry Pi 🤖

Et av grunnprinsippene til Raspberry Pi-Foundation er at det skal være enkelt for deg å komme i gang. Vi ser at ved å stille noen enkle spørsmål, kan du være enda bedre forberedt, og dermed ikke bruke mer tid enn nødvendig på oppsett.

Så enten du bare skal eksperimentere litt eller begynne på et spesifikt prosjekt, håper vi du har tenkt gjennom følgende:

Hvordan skal jeg få strøm til Pi’en min?
Her finnes flere muligheter, for eksempel:

  1. Strømadapter fra vegg med Micro USB ledning direkte i Pi’en.
  2. Strømadapter fra vegg med Micro USB ledning med Av/På-knapp til Pi’en.
  3. Micro USB ledning fra datamaskin til Pi’en.
  4. [Avansert] - PoE (Power over ethernet) adapter – Denne fungerer som en splitter for nettverkskabelen, og splitter strøm og signal. Dermed kan du få nok til å holde i live Pi’en din.)
Da det ofte blir mye prøving og feiling, anbefaler vi altenativ nr.2 her. Med denne løsningen får du garantert nok strøm til å drive både Pi og ekstrautstyr, samt det er enkelt å skru av og på uten å dra ut og inn kabelen hele veien. Kabelen med knapp er blitt en favoritt hos våre Raspberry Pi-kunder.

Hvordan skal jeg få vist skjermbildet på Pi’en?
Skjermbildet
En gammel skjerm kan få nytt liv mde en Raspberry Pi.
Uansett hva du skal bruke Pi’en til, er det lurt å ha den koblet til et display i starten som debugging, testing og lignende.

Noe av det fine med Raspberry Pi er at man ofte kan ta i bruk gammelt utstyr. De fleste av oss har en eske med gammelt utstyr som bare ligger på loftet eller i garasjen og støver, ikke sant? Eller kanskje det står en gammel CRT-skjerm klar for dynga? Ikke kast! Hvis du feks. skal bruke Pi’en til retro-spill er jo CRT-skjermen bare ekstra sjarm! :D Husk bare da å få med deg en passende HDMI til VGA adapter, feks. en PiView-adapter fra Skolehuset.no. Husk at CRT skjermen også kan bygges inn i en kasse, hvis du virkelig tenker å ta retro-steget til et nytt nivå.

Raspberry Pi har HDMI utgang, og denne er ganske fleksibel hvis du tenker å bruke en nyere skjerm eller tv.

Du har også muligheten for å koble til mindre, tilpassede skjermer med feks. berøringsmuligheter som disse to:

Når Pi’en din er satt opp til å gjøre det den skal, kan du feks. aktivere SSH-tilgang via IP–adresse, og dermed koble fra skjerm, tastatur og annet, slik at Pi’en din kan leve sitt eget liv i skyen.

Hvordan skal jeg få overført data, programmer eller operativsystem?
Vi ser her at Micro-SD kortene som kommer med ferdiginstallert NOOBS (Linux utgaven, spesialtilpasset Raspberry Pi) ofte er fortrukket. Men husk! Det kan likevel være nyttig å få overført data til Pi’en din, feks. script eller andre programmer du har laget på Pc/Mac. Her kan du enten koble Pi’en din til WiFi (Raspberry Pi 3 har innbygget wifi), eller så trenger du en kortleser for SD hvor du bruker SD til Micro-SD adapteren som følger med micro-SD kortet. Har du ikke kortleser på pc/mac’en din så har vi det i nettbutikken. Denne anbefaler vi:
Hvordan skal jeg kommunisere med Pi’en min?
Her er et punkt vi ser flere kunder ikke alltid tenker godt i gjennom. Alle har jo et tastatur og en mus liggende? Vel, ja, men når man prototyper og jobber med Pi er det alltid greit å la Pc/Mac’en være koblet opp, slik at man kan Google og søke etter hjelp hvis nødvendig. Da er det ikke særlig kjekt å koble inn og ut mellom hver ting som skal Googles, fordi man vil burke musen til Pi’en! Her snakker vi av erfaring, så skaff et ekstra sett.

Kommer Pi’en min til å utføre tunge oppgaver?
Det er tydelig at Raspberry Pi brukere er kreative folk som liker å tøye grenser. Derfor ser vi at Pi’en blir ofte satt til å gjøre store jobber som presser alt ut av den lille prosessoren. Kjøling kan derfor være lurt hvis du feks. skal spille, se HD-video eller til og med prøver deg på å kjøre maskinlæringsalgoritmer på Pi’en. Ja det fungerer! Her er noen forslag til kjøling fra Skolehuset.no:

Er det noen ting vi har glemt her, så skriv til oss så får vi det med! Hack’a’long Pi-friends!
Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

1 av 3

Relaterte produkter fra Skolehuset Koding