Riktig sykkellykt?

Riktig sykkellykt?

1. okt 2019Elisabeth for Skolehuset.no
Viste du at lys foran og bak på sykkel faktisk er påbudt? Viste du at det er forbudt å ikke ha fastmontert lys på sykkelen din, eller at hodelykt ikke teller som lovlig lys? Og hvor mange reflekser trenger du egentlig?  Når det virker som det er like lett å gå seg vill blant lover og regler for sykkel som det er å miste veien hjem i høstmørket, har vi i Skolehuset samlet det viktigste du må vite slik at du både kan se og bli sett når du setter deg på sykkelen.

Sykkel blir mer og mer populært, og enten du er ute for å trene, eller skal fram og tilbake fra skole og jobb, kan det være greit å vite hvilke regler Statens vegvesen mener har du bør følge for å være synlig.  Skal du ut og sykle når det er dårlig sikt eller mørkt, er det altså påbudt med lys på sykkelen. Det er også påbudt med refleks bak og på pedalene eller pedalarmene.

Rødt lys bak på sykkelen er påbudt.

De fleste syklene selges i dag uten lykt som er festet på sykkelen – som altså er påbudt. Å bruke hodelykt for å lyse ekstra opp stien der du sykler kan være hjelpsomt, men dersom du bare bruker hodelykt for å se og bli sett, er ikke dette godkjent. Hvis du blir stoppet av politiet uten fastmontert lykt, risikerer en å måtte betale gebyr. En bot er i så fall det beste utfallet, når å ikke bli sett av bilister kan ende mye verre. 

Fargen teller
De viktigste ved sykling i mørke eller skumring er at det skal foran på sykkelen være lykt med fast gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som gir fast eller blinkende hvitt lys. Bak skal sykkelen ha lykt med fast eller blinkende rødt lys. Dette gjelder ved sykling på «alminnelig beferdet» veg eller område.
Det er også viktig at lyktene skal kunne ses tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt.

Foruten lykt, skal det også være rød refleks bak på sykkelen. Refleks trenger du også på begge sidene av pedalene, og disse skal enten være hvite eller gule. Dersom sykkelen din har klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene.

Å bruke klær med neonfarger og refleks er nesten like viktig for å bli sett som lys. Klær med sterke farger øker også synligheten betraktelig i dagslys.

Hodelykt kan hjelpe godt for å lyse opp der du sykler, men er ikke godt nok for at andre trafikanter kan se deg.


Viktige valg når du kjøper sykkellykt:
Mange av våre kunder tar kontakt med oss og lurer på om det finnes sykkellykter som kan lades, og det er jo klart det gjør!  Det finnes flere måter å gi strøm til sykkellykten.

Sykkelykter med batterier
Den tradisjonelle dynamodrevne sykkelbelysningen som har blitt brukt i mange år, har begynt å bli faset ut til fordel for moderne batteridrevne alternativer. Med de energibesparende LED-pærens som nå finnes i det fleste sykkellykter kan lysstyrken være kjempegod, uten å påvirke batteritiden negativt. Å velge sykkellykt med batteri er derfor et godt alternativ. 
 
Sykkellykt med USB-lading
Det som kanskje kan være enda bedre er sykkellykt som kan lades opp med USB. 
Disse lyktene kommer med batteriindikator og varsler deg når det er på tide å lade. 
Opp med USB kabelen og koble til datamaskin eller veggmontert USB lader. Lett som bare det, og batteri trenger du ikke tenke mer på. Godt for miljoet – godt for deg!

Sykkellykt med USB-ladning kan være praktisk for deg som ikke vil tenke på batterier.

Sykkellykter med oppladbare batterier
En mellomting for deg som kanskje ikke har datamaskin eller ekstra lader med, kan være lykter med medfølgende oppladbare batterier. Dette er batterier som kan settes i lader, og som kan lades med ledning i vanlig kontakt. Kanskje dette kan være noe for deg?

Om lykten sitter fast på, eller om den lett kan tas av og på sykkelen er også noe av det våre kunder synes er viktig når de velger lykt. Skal du ut å kjøre i terreng, og vil være sikker på at lykten sitter godt på er en ting, men skal du sette fra deg sykkelen ute, og er redd noen kommer til å ta lykten din er noe annet. En lykt som lett kan av og påmonteres er ofte et pluss. Og det finnes flere alternativer her og. 

Uansett hva du velger; God tur! Kjør forsiktig! Lyset på! Og vis hensyn!

 Sykkellykt med USB-lading
 
 


Vi bruker informasjonskapsler (cookies). Du godtar dette ved å benytte sidene våre.