Lær å tegne realistisk ansikt!

26. okt 2021Dorthe hos Skolehuset
Har du nettopp begynt på ditt tegneeventyr? Eller kanskje du har tegnet lenge men, aldri helt fått teken på ansikter? Vel da er denne bloggen for deg! Her skal jeg prøve å ta deg steg for steg gjennom prosessen å tegne et realistisk ansikt! Jeg tar utgangspunkt i denne videoen som Nina Blangstrup har laget. Den beskriver fint stegene man tar og illustrerer samtidig. 

Hver ansikt er unikt og har litt forskjellige proporsjoner, men her vil jeg gå gjennom de generelle proporsjonene som brukes når man skal tegne realistiske ansikter. Det finnes generelle regler for hvor man skal plassere Øyne, nese, munn, hårlinje osv. når man tegner ansikter. Her brukes masse hjelpelinjer for å passe på at proporsjonene blir rett.
Start med et kryss
Til å starte med tegner du en vertikal linje i midten av arket som deler det i to like deler. Dette er midtlinjen i ansiktet. Du tegner også en horisontal linje litt over midten av arket. Etter dette tegner du en sirkel med krysset ditt som sentrum av sirkelen. Dette vil bli den generelle formen til toppen av hode. Denne sirkelen trenger ikke være perfekt, så lenge du ser den generelle formen.
Tegn en sirkel
Del sirkelen i 3 for å finne øyne
På toppen og bunnen av sirkelen tegner du horisontale linjer. Toppen vil være toppen av hode og bunnen vil være her du skal plassere nesen. Linjen mellom disse to punktene deles så i tre like deler, der den nederste markeringen er øye-plasseringen. Fordi øyene sitter midt i hode vil vi bruke denne linjen og top-markeringen som et mål på hvor vi skal plassere haken. Mål enkelt med en blyant mellom de to punktene og så plasser et nytt punkt i lik avstand fra øynene nedover. Nå kan du markere kjeven. Basert på hvor maskulint eller feminint ansikt man skal ha, kan ansiktet være bredere eller smalere.Mål lengde mellom øyne og topp
Dette er lengden ned til haken
Munnen finner du med å dele linjen mellom øyne og hake. Dette vil være midtpunktet for leppene, altså en leppe over og en under dette punktet. Så plaserer du øynene. Det skal være plass til 5 "øyne" på den horisontale linjen, altså ett i midten av ansiktet og et på hver side av de faktisk øynene. Slik vil du få dem jevnt plassert og ikke for store eller for små. Ved å tegne vertikalt ned fra innerpunktet til de to øynene til markeringen for nesen vil du få en firkant som skal romme nesen. Tegn så inn silhuetten av øyet.
Finn nesens bredde
Ørene er ofte plassert mellom de horisontale markelingen for øyne og nesen. Mellom sentrum av sirkelen og toppen av hode kan du plassere en linje som er til hårfeste.
Finn munnens bredde
Ved å trekke en vertikal linje fra innerpunktet til irisen i øynene ned til markeringen for munn får du bredden på munnen. Øyenbryn plasserer du over øynene men under den horisontale linjen gjennom sentrum av sirkelen. Mange mener at perfekte øyenbryn skal starte vertikalt opp fra innerkanten av øyet, og avslutte på rett linje fra nesen, gjennom ytterkanten av øyet og opp. Hvordan øyenbryn ser ut er jo en individuell preferanse, men målene kan være greie som referanse. Legg til håret slik du ønsker det, med markeringen vi laget tidligere som referanse for hårlinjen.
Ferdig ansiktsproporsjoner
Nå har du alle de viktige punktene du trenger for å lage et ansikt med riktige proporsjoner! Fyll inn med detaljer og juster på de generelle målene slik at det ligner den du tegner. Dette er selvfølgelig en generell guide, og du står fritt til å gjøre de endringene som du selv vil! Det er det som er så flott med å tegne, det kan bli akkurat slik du ønsker!

Produkter som er perfekt til både å skisse og tegne finner du hos oss! Vi anbefaler tegneblyanter, skissepapir, tegnepapir og viskelær til akkurat denne typen tegning. 
Produkter relatert til artikkelen:


Vi bruker informasjonskapsler (cookies). Du godtar dette ved å benytte sidene våre.